Претседател на Светската Фудокан Федерација (WFF) и основач на Фудокан Карате стилот

Роден на 15 ноември 1940 година во Белград, Сенсеи Илија Јорга, Доктор по физиологија и спортска медицина, започнал да тренира карате во 1959 година на 19-годишна возраст. Прв инструктор му бил неговиот брат, а потоа бил под водството на Тецуи Мураками (Tetsui Murakami), Таиџи Касе (Taiji Kase) и Хидитака Нишијама (Hiditaka Nishiyama).
•    Во 1967 година се стекнал со шодан ранг од Мастер Тецуи Мураками во Загреб;
•    Во 1968 година се стекнал со сандан ранг од Мастер Таиџи Касе во Св. Рафаил;
•    Во 1971 година се стекнал со сандан ранг од Мастер Таиџи Касе во Париз;
•    Во 1975 година се стекнал со јодан ранг од Мастер Таиџи Касе во Белград;
•    Во 1978 година се стекнал со годан ранг од Мастер Таиџи Касе во Белград;
•    Во 1982 година се стекнал со рокудан ранг од Мастер Таиџи Касе во Париз;
•    Во 1987 година се стекнал со шичидан ранг од Мастер Хидетака Нишијама во Лос Ангелес;
•    Во 1998 година се стекнал со хаџидан ранг од Мастер Хидетака Нишијама  во Сан Диего;
•    Во 2003 година во Верона бил награден со кудан ранг од страна на Светската федерација за традиционално фудокан-шотокан карате (WTFSKF);
•    Во 2007 година во Полска бил награден со јудан ранг од страна на Меѓународната федерација за јапонско џу-џицу (AJJIF).
Бил европски шампион во ката (kata) и 13 пати бил Мастер на Југославија во отворениот (kumite) и повторниот европски шампионат, победник и добитник на награди на голем број меѓународни натпревари.
Се борел единствено во категорија без тежинско ограничување (openweight class), иако е со мала градба.  Освоил 18 медали на меѓународните натпреварувања, меѓу кои и европски и светски шампионати (Илија Јорга алијас Јорга е првиот натпреварувач кој не е од јапонско потекло, а кој го освоил Светскиот Шампионат во кати во Токио).
Во периодот помеѓу 1968 и 1981 година бил главен тренер на Националниот Карате Тим на Југославија,  со кој освоил повеќе од 65 медали на меѓународни натпревари, меѓу кои и 12 европски и светски шампионски титули. Во 1980 година го оформи Фудокан. Оттогаш до денешен ден организира меѓународни курсеви за обука и официјално го наследи стилот Јошитака.
Заедно со Сенсеи Хидетака Нишијама, стана меѓународно признат како еден од неговите потенцијални наследници. Неговата организација Фудокан е четвртата најголема организација во светот на модерното карате. Автор е на многу книги за карате, а во моментот живее во Белград.
Сенсеи Илија Јорга ја именува својата Шотокан група како Фудокан со согласност на Сенсеи Нишијама со цел да се избегне конфузија меѓу разните Шотокан групи во светот. Во Светската Фудокан Федерација (WFF) членуваат 67 земји.